Comenius. Pirmasis susitikimas Turkijoje

2011-2012 m. m. Usėnų pagrindinė mokykla teikė paraišką Comenius daugiašalei mokyklų partnerystei pagal Mokymosi visą gyvenimą programą. 2012 m. vasaros viduryje paaiškėjo, kad mūsų mokyklos paraiška yra pripažinta tinkama ir yra atrinkta vykdyti veiklą.

2012 m. lapkričio 2 d. su Švietimo mainų paramos fondu, kuris administruoja Mokymosi visą gyvenimą programą (Lifelong Learning Programme), pasirašyta Dotacijos sutartis dėl lėšų, skiriamų projekto „Peace: common language of Europe“ įgyvendinimo.

Š. m. lapkričio 23-27 d. trys mokyklos atstovai – anglų k. mokytoja Giedrė Lileikytė, dailės mokytoja Jolanta Alsytė ir direktorė Liucija Jasevičienė – dalyvavo pirmajame daugiašalių mokyklų partnerysčių Comenius programos susitikime Turkijoje, Siirto mieste. Į šį rytinėje Turkijos dalyje esantį miestą atvažiavo ir visų kitų programoje dalyvaujančių mokyklų atstovai (1 Lenkijos mokykla ir 2 Italijos mokyklos).

Susitikimo metu ne tik susipažinome su projekto partneriais, suplanavome tolimesnę veiklą, derinome įvairias detales, bet ir lankėme žymias istorines regiono vietas, gėrėjomės gamtos sukurtais šedevrais, pažinome krašto papročius ir gyvenimo būdą.

Pirmadienį atvykusias delegacijas savivaldybėje pagerbė Siirt miesto valdžia. Po sveikinimo kalbų visi svečiai buvo pakviesti oficialių pietų kartu su miesto vadovu.

Didžiausią įspūdį paliko apsilankymas mokykloje, kuri ir yra šio projekto koordinatorė. Tai didelė mokykla, turinti 960 mokinių, juos ugdo 34 mokytojai. Klasės didelės, jose mokosi po 40-42 mokinius. Vaikai – labai nuoširdūs, smalsūs, norintys bendrauti.

Žavėjomės šeimininkų turkų svetingumu, šiltu bendravimu, nuoširdumu. Tai įpareigoja visus mus, programos partnerius. Manau, kad mes tikrai atsakysime tuo pačiu.

Sekantis dalyvių susitikimas vyks Italijoje, Teano mieste, 2013 m. vasario mėn. Tema smagi ir įdomi – nacionaliniai patiekalai.

2013 m. gegužės mėn. mūsų mokyklos bendruomenės laukia iššūkis: savo mokykloje priimdami užsienio parnerius turėsime parodyti svetingumą ir geranoriškumą, vienybę ir sutelktumą.

Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos komisija negali būti laikomi atsakingi už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

Direktorė Liucija Jasevičienė
Nuotraukos: COMENIUSSiirto mokyklosTurkijos suvenyraiTurkijos vaizdaiTurkų virtuvė.