Comenius. Trečiasis susitikimas Lietuvoje

2012 m. rudenį ir 2013 m. pavasarį svečiavomės Turkijoje ir Italijoje. Trečiasis partnerių susitikimas organizuotas Lietuvoje. Taigi, šįkart mūsų mokyklai teko atsakinga užduotis: kuo gražiau, kuo išsamiau pristatyti savo šalį, savo regioną, savo mokyklą.

Gegužės 18-22 d. pas mus viešėjo gausi svečių grupė (16 mokinių ir 20 suaugusiųjų). Per tą trumpą laiką jie daug patyrė: aplankė unikalųjį Kryžių kalną, viešėjo Šilutėje, Palangoje, Neringoje, Kaune. Delegacija lankėsi Šilutės r. savivaldybėje, buvo maloniai priimta merės Daivos Žebelienės ir savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Alvydo Šimelionio.

Kad svečiai atsigautų po ilgos ir varginančios kelionės į Lietuvą, gegužės 20 d. jiems pasiūlėme susipažinti su mūsų saulėtuoju kurortu Palanga, pasigėrėti Gintaro muziejuje sukauptais eksponatais, pabraidyti Baltijos jūroje, „pagaudyti bangas“, paieškoti jūros išmestų gintaro lašelių. Oras pasitaikė kaip niekad puikus, tad eidami pėsčiomis nuo Birutės kalno iki tilto, ne tik pailsėjome, bet ir įdegėme. Palanga pasitiko mus svetingai – šurmuliavo kurorto sezono atidarymo šventė. Paskanavę tradicinių lietuviškų patiekalų, įsiliejome į kermošiaus šurmulį. Čia svečiai galėjo įsigyti gintaro papuošalų ir suvenyrų.

Tos pačios dienos vakare suplanavome iškylą mokytojos Astos Šeputienės sodyboje. Čia susirinko daug mokytojų, mokinių ir jų tėvelių. Aukštų ąžuolų paunksmėje kepėme šašlykus ir dešreles. Paragavę neįprastų svečiams šakočių ir skruzdėlynų, įsitraukėme į aktyvią veiklą: vieni žaidė futbolą stadione, kiti – pievelėje „bulvę“. Klausėmės svečių atliekamų dainų, bendru ritmu šokome flashmob’ą.

Gegužės 21 d. rytą atvykę į Lietuvos Venecija vadinamą Mingės kaimą, laivu „Forelle“ išplaukėme į Nidą. Svečiai galėjo gėrėtis gražiomis Nemuno pakrantėmis, Kuršių mariomis ir nerija. Pasivaikščioję puikiai sutvarkyta krantine, svečiai aplankė Nidos vidurinę mokyklą, gėrėjosi įspūdingąja Parnidžio kopa, Saulės laikrodžiu, žavėjosi vietine architektūra, kitais objektais. Pavargę, bet kupini įspūdžių pavakare išplaukėme atgal į Mingę. O kaip skaniai visi srėbėme žuvienę, kuria pavaišino laivo įgula!

Susitikimo Lietuvoje metu visos vykdytos veiklos buvo susietos su liaudies kūryba, tradiciniais amatais, liaudies dainomis ir šokiais.

Antradienio rytą mojuodami italų, lenkų, turkų ir lietuvių vėliavėlėmis nekantriai laukėme svečių mokykloje. Šiam susitikimui ruošėmės iš anksto ir labai atsakingai, mokykla kelias dienas dūzgė lyg bičių avilys: mokiniai puošė mokyklą, repetavo šokius, dainas, ruošė dovanėles draugams iš užsienio. Atvykusiuosius pasveikinome smagia sutikimo daina, kurioje buvo paminėtos visos projekte dalyvaujančios šalys. Po direktorės sveikinimo kalbos mūsų mokyklos mokiniai svečiams pašoko keletą lietuvių liaudies šokių. Užsieniečiams patiko penktokės Monikos atliekama daina „Lakštingalėlė“, vaikų folkloro grupės traukiama lietuvių liaudies daina „Išbėg išbėg pelė iš urvo“. Siurprizą pateikė jaunių šokių ratelio merginos, pašokusios italų liaudies šokį „Tarantela“, plojimų sulaukė išdidžiai lenkų „Polonezą“ šokę žemesnių klasių šokėjėliai. Projekto partneriai taip pat irgi pristatė savo šalies šokius ir dainas. Žavėjo turkių mergaičių lankstumas ir laisvumas atliekant sudėtingus turkiškų šokių judesius, stebino skardžiabalsių lenkų dainavimas bei emocingi itališki šokiai. Vėliau svečiai susipažino su mokykla, apžiūrėjo kabinetus, muziejų, stebėjo vedamas pamokas, domėjosi, kokiais metodais ir priemonėmis ugdomi vaikai, bendravo su mokiniais ir mokytojais. Visi aktyviai dalyvavo lietuviškų amatų pristatyme, kuriame maloniai dalyvauti ir visus norinčius pamokyti karpinių meno sutiko Salos etnokultūros ir informacijos centro direktorė Birutė Servinė. Kaip pasigaminti paveikslą iš skiautinių rodė dailės mokytoja Jolanta Alsytė, pamoką apie dirbinius iš šiaudų vedė muziejininkė Nijolė Stanelienė, o mokyklos darbuotoja Antanina Kvedarienė senoviniu rateliu mokė verpti vilną. Ne vienas svečias džiaugėsi ką tik paties pasigamintu kūriniu. Trečiojo aukšto fojė veikė gausi mokinių, mokytojų ir tėvelių rankomis sukurtų rankdarbių ir gaminių paroda. O visas šios dienos veiklas vainikavo naminių pyragų ir žolelių arbatų vaišės.

Mokinių atsiliepimai apie svečių iš užsienio viešnagę buvo įvairūs. Daugumai patiko užsieniečių laisvumas, betarpiškas bendravimas, noras kuo daugiau sužinoti apie mūsų šalį. Kiti džiaugėsi aktyvia projektine veikla, mokyklos puošimu, dovanėlių svečiams gaminimu. O kur dar nerimas – ar pavyks draugus priimti tinkamai, ar viskas jiems patiks? Bet pozityviausiu aspektu – vieningumu ir sutelktumu rengiantis priimti svečius – džiaugėmės visi. Pamatėme, kad iš tikrųjų bendras tikslas sutelkia bendram darbui.

Nusifotografavę ant mokyklos laiptų, svečiai kartu su mumis padainavo „Usėniškių dainą“ ir išvyko su dovanomis ir šypsenomis lūpose.

Šis projektas – pirmasis mūsų vykdomas tarptautinis projektas. Jo dėka mokiniams, mokytojams ir visai mokyklos bendruomenei atsivėrė galimybės plačiau pažinti kitas šalis, jų kultūras ir užmegzti asmeninius kontaktus. Labai svarbu suvokti, kad gyvename multikultūrinėje aplinkoje. Vienas šio projekto tikslų buvo bendradarbiavimas ir bendravimas (bendros veiklos ir asmeniškai užmegzti kontaktai). Viešnagės metu ieškota įvairių bendravimo formų: piknikas, ekskursija į Palangą kartu su mūsų mokyklos mokiniais, Comenius veiklų diena mokykloje… 10 atvykusių mokinių gyveno mūsų mokinių šeimose. Smagu, kad ir užsieniečius priėmusios šeimos, ir jose gyvenę turkų bei lenkų vaikai liko patenkinti vieni kitais. Tikimės, tai išliks ir ateityje.

Nuaidėjo, nušurmuliavo trečiasis mokyklų partnerių susitikimas Lietuvoje… Liko įspūdžiai, prisiminimai, gražios akimirkos… ir dar daug bendrų ateities planų… Tikimės, kad bendradarbiavimas su Europos šalių mokyklomis tik prasideda…

Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos komisija negali būti laikomi atsakingi už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

Nuotraukos galerijoje