Comenius. Antrasis susitikimas Italijoje

Usėnų pagrindinė mokykla dalyvauja tarptautiniame Comenius projekte „Taika: tai bendroji Europos kalba“. Kartu su mūsų mokykla projekte dalyvauja dar 4 mokyklos iš Turkijos, Italijos ir Lenkijos.

Š. m. kovo 1-5 d. aštuonių mokytojų ir mokinių grupė lankėsi pietinėje Italijos dalyje, Teano mieste. Antrojo susitikimo tema – „Nacionaliniai patiekalai“. Aplankę Teano mokyklas (pradinę ir profesinio rengimo), stebėjome mokinių pasirodymus, apžiūrėjome klases, kitas mokomąsias erdves. Po to mokinių laukė įdomi ir intriguojanti veikla – jie kartu su virtuvės šefais ruošė įvairių šalių nacionalinius patiekalus. Šiuos patiekalus oficialių pietų metu ragavo visi projekto dalyviai.

Vizito metu aplankėme Vatikaną, kuris tuo metu jau ruošėsi konklavai, pabuvojome įžymiojoje Siksto koplyčioje, žvelgėme į langą, iš kurio po savaitės tikinčiuosius laimino Popiežius Pranciškus.

Žavėjomės prieš pustrečio tūkstančio metų įkurto vieno seniausių pasaulio miestų Romos architektūra, įstabiaisiais fontanais.

Vaikščiojome judriomis Neapolio gatvelėmis, džiaugėmės jūros mėliu, šiluma ir saule. Stebino pilki ir neišsprogę platanai, bet žaliuojančios palmės, prinokusios citrinos ir mandarinai.

Nepakartojamą įspūdį paliko Erkolano miesto, kuris 79 m. išsiveržus Vezuvijui buvo palaidotas po pelenais, liekanomis. Šis miestas tik 1709 m. buvo atrastas ir ištyrinėtas. Nors ir trumpai pabuvoję šiuose miestuose prisilietėme prie istorijos, pajutome senosios Italijos dvasią.

Laikas prabėgo nepastebimai, pritrūko dar bent vienos dienos. Žavėjomės šeimininkų italų svetingumu, vaišingumu, ragavome tikros itališkos picos „Margarita“, kitų mums neįprastų patiekalų, ypač daug jūros gėrybių. Kitas susitikimas vyks gegužės 18-22 dienomis Lietuvoje, mūsų mokykloje. Tai bus didelis iššūkis visai mokyklos bendruomenei.

Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos komisija negali būti laikomi atsakingi už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

Direktorės pavaduotoja ugdymui Asta Arnašienė

Nuotraukos galerijoje