Comenius. Baigiamasis vizitas Italijoje

Gegužės 16-20 dienomis gausi Usėnų pagrindinės mokyklos mokinių ir mokytojų grupė lankėsi pietų Italijoje, Kasertos mieste. Tai buvo jau penktasis, paskutinis, Comenius daugiašalės mokyklų partnerystės projekto „Taika: bendroji Europos kalba“ partnerių susitikimas. Pirmasis susitikimas įvyko 2012 m. lapkričio mėnesį pietryčių Turkijoje, antrasis – Italijoje 2013 m. kovą, trečiasis – Lietuvoje, mūsų mokykloje (2013 m. gegužės mėn.), ketvirtasis – Lenkijos Gruta gimnazijoje (2013 m. spalio mėn.). Į baigiamąjį susitikimą Kasertoje vyko devyni mokytojai ir penki mokiniai: mokyklos direktorė Liucija Jasevičienė, mokytojai Giedrė Lileikytė, Ligita Bobrovienė, Danguolė Šulcienė, Ina Raubienė, Daiva Preikšienė, Ramutė Mikelkevičienė, Vytautas Urba, socialinė pedagogė Ilona Lileikienė bei mokiniai Paulina ir Gvidas Juščiai, Karolina Siliūtė, Aina Marozaitė ir Edita Degutytė. Mokiniai gyveno italų šeimose, jais nuoširdžiai rūpinosi „naujieji tėvai“.

Vizito metu aplankėme Sorento pusiasalį – vieną iš gražiausių ir romantiškiausių Italijos kurortų, žinomą jau nuo senovės Romos ir Graikijos laikų, gėrėjomės Kaprio sala, aplankėme ištaiginguosius Karališkuosius rūmus, kurie 1751 metais buvo suprojektuoti Neapolio Burbonų karaliaus Karolio prašymu ir kurie dydžiu prilygsta Versaliui. Pamatėme Senąją Kasertą, grožėjomės kalnuotomis vietovėmis, žydinčiomis palmėmis, milžiniškomis agavomis ir kaktusais, ant medžių kabančiomis citrinomis ir amžinai šviečiančia saule.

Pirmadienį šiltai ir draugiškai buvome sutikti „De Amicis – da Vinci“ mokykloje. Tai didelė mokykla, esanti dviejuose pastatuose, kurie gana toli vienas nuo kito. Viename mokosi pradinukai, o kitame – 11-18 metų mokiniai.

Šeimininkai svečių sutikimui buvo puikiai pasiruošę. Klausėmės koncerto. Iki širdies gelmių sujaudino didingai mokinių orkestro atlikti Lietuvos ir kitų šalių partnerių valstybiniai himnai, gausaus choro traukiamos žinomos operų ir operečių ištraukos. Negalėjai nepastebėti, kokie italai dainingi… Apžiūrėjome klases ir kitas edukacines erdves, pedagogai atsakinėjo į užduodamus klausimus.

Šio susitikimo tema – gatvės žaidimai. Kiekviena šalis pradinės mokyklos kieme pristatė savo šalies šokius, mokė žaisti lauko žaidimus. Mes visus pamokėme lietuvių liaudies žaidimų „Kiškelis“, „Upytėlė teka“ ir kt., smagiai sukomės lenkų „Gričinikėje“, su turkais vikriai mėtėme akmenukus.

Vizito metu, žinoma, turėjome galimybę susipažinti su itališka virtuve, kurios pagrindas – makaronai, picos. Patyrėme, kad italai valgo labai gausiai: pietų metu mūsų vaikai įveikdavo vos pusę porcijos.

Šis projektas buvo puiki galimybė geriau pažinti kitų Europos Sąjungos šalių kultūrą, tradicijas, pagilinti anglų kalbos žinias ir komunikavimo įgūdžius, dalintis įvairių veiklų patirtimi.

Projektą finansuoja Europos komisija iš Mokymosi visą gyvenimą programos, o Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl švietimo mainų paramos fondas ir Europos komisija negali būti laikomi atsakingi už bet kokį straipsnyje pateiktos informacijos naudojimą.
Nuotraukos galerijoje