SUSITIKIMAS SU AJANA LOLAT

Lapkričio 10 d. sulaukėme ypatingos viešnios – Ajanos Lolat. Buvusios usėniškės, mūsų mokyklos mokinės, o dabar – Gineso rekordininkės! Šiuo metu Ajana retas svečias savo gimtinėje, nes gyvena Vilniuje.

Cerebrinį paralyžių turinti Ajana, būdama 9-okė, 2005 m. pasirinko kitą, specializuotą, ugdymo įstaigą. Per tą laiką jauna moteris išbandė save įvairiausiose veiklose, kurios visada buvo prasmingos: išbandė save poezijoje (yra išleidusi poezijos knygelę „Ant žiedlapio besėdint“), aplankė rytų šalis. Šiuo metu studijuoja doktorantūroje, gilinasi į neįgaliųjų socialines problemas. O pati svarbiausia veikla šiuo metu – rūpinimasis šunų asistentų, kurie yra tikri pagalbininkai neįgaliems žmonėms, rengimu. Tai daug kainuoja, todėl Ajana yra įkūrusi labdaringą MULAN fondą. Tačiau vis tiek trūkstant lėšų, ji ryžosi siekti Gineso rekordo. Ir pasiekė! Š. m. spalio 1 d. per mažiau nei 10 val. pėsčiomis su ramentais rankose Ajana nuėjo 14,5 km. Reikia paminėti, kad 2021 m. liepos 3 d. per Druskininkuose vykusį pėsčiųjų žygį Ajana su ramentais ir savo šunimi asistentu didžiausią atstumą  – 12,64 km – įveikė per 5 val. 57 min. Tai Lietuvos rekordas, kurį registravo „Rekordų akademija“.

Tai rodo jos be galo stiprią valią ir užsispyrimą, kuris pastebimas buvo ir vaikystėje. Ji visada žinojo, ko nori, ko siekia. Ir visada savo jėgomis. Apie tai kalbėjo ir pirmoji mokytoja Ina Raubienė, ir buvusi direktorė Zofija Bagvilienė. Susitikime dalyvavo ir Ajanos tėvai Birutė ir Richardas. Tėtis taip pat papasakojo apie patirtus sunkumus, džiaugsmus ir nuotykius auginant savo jaunėlę.

Pati Ajana apie save kalbėjo nedaug. Daugiau gilinosi į neįgalių žmonių integracijos į visuomenę problemas ir perspektyvas. Renginyje dalyvavę mokiniai prieš akis turėjo gyvą pavyzdį, kaip svarbu gyvenime turėti tikslą ir jo siekti. Jei žinai, ko sieki, nesutrukdys jokios nepalankios aplinkybės.  

Ajaną, padovanojusią usėniškiams tokį šiltą susitikimą, sveikino Usėnų seniūnas, Usėnų seniūnijos bendruomenės pirmininkė, Usėnų pagrindinės mokyklos direktorė.

Šis gražus susitikimas – pirmas renginys iš mokyklos 40 metų jubiliejui skirtų veiklų.